Aku dah gian buat cross stitch balik. Alhamdulillah, sebab aku ada banyak work-in-progesss (WIP) dalam tangan. Semalam Azie datang rumah. Seronok rasa dapat sembang dengan orang yang sama minat dan memahami. Kawan-kawan aku yang lain pun faham dengan minat aku yang satu ni. Hubby pun OK tapi tak leh le terlampau-lampau; merajuk dia nanti.
Semalam hari kerja yang produktif. Sejak aku perang dingin dengan boss aku; dia tak mau bercakap dengan aku lagi. Which is fine by me; sebab lagi dia tak bercakap dengan aku; lagi banyak keja aku boleh beres. Kalu tak sekejap2 terjerit2 Linda! Linda!..macam kuli batak aku dibuatnya. Sampai nak scan benda pun suruh aku.
Ain demam & selsema semalam. Jadik tenghari semalam aku call clinic mintak dia standby ubat untuk aku amik masa lunch on the way lepas amik Aziq. Kami dah lama dengan GP ni; senang kalau ada emergency cam tu. Aku tak sempat nak bawak Ain siang semalam sebab sejak boss aku buat hal dengan aku; aku dah malas nak mintak time off ke apa ke. Tapi tepat jam 5.30pm aku mesti blah dari opis. kalau dulu aku rajin stayback tapi sekarang, mintak maaf la. Kalau dia berkira sangat tang masa aku terbuang baca e-mails; maka aku akan berkira balik la masa yang aku stay back to make up the time I lost for reading those e-mails.
Malam aku masak lauk simple; sambal tumis udang, sardin goreng dan ulam kacang botol. Aku memang bernasib baik sebab hubby tak cerewet bab makan. Apa yang aku hidangkan semua dia sapu tapi ada ler kriteria2 lauk yang dia suka. aku pun tak la masak sembrono je. Ini aku bagi resepi mee kuah special; my own recipe - favourite huby & anak2 :
MEE KUAH 170
3 biji keledek (yang warna putih atau oren; ungu tak mo) - di rebus sampai lembut & blend sampai halus dgn air rebusan tulang
Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, halia & sedikit buah keras (cili kering buang biji & rebus dulu)
Udang di rebus & lepas tu buang kulit (air rebusan jangan buang - simpan untuk kuah)
1 kg tulang lembu di rebus sampai empuk (air rebusan guna untuk kisar keledek rebus tadi) - kalau nak sedap masa rebus bubuh ler serai & halia sket
Sos tiram
Sos tomato
Bahan2 tambahan
Telur direbus (suka hati la berapa biji nak)
Sawi (dipotong & celur)
Taugeh (celur)
Tahu (goreng & hiris)
2 bungkus Mee kuning (dicelur)
bawang goreng
Cara masak kuah
Tumis le campuran cili kisar tadik (kat rumah aku memang ada standby cili paste ni) sampai naik minyak. Lepas tu bubuh gula dalam 3 sudu teh. Sambung menumis sampai warna cili tu jadi merah pekat. Masukkan sos tiram & soso tomato (dalam 2 sudu besar dua2 tu). Kalau tak cukup modify nanti. kacau sampai naik bau. Lepas tu masukkan le blended keledek; air rebusan udang & tulang. Biar kan mendidih & tambah garam. Rasaler masam, manis & masin ikut sesedap rasa.
Makan bersama mee; & bahan2 tambahan & udang rebus tadik.
Sedapp........
P/S - kalau tak der tulang daging pun buleh. Rebus daging (kalau nak sedap campur dengan daging tetel). Kalau buleh daging ni biar potongan besar2. Bila dah lembut toskan & hiris2 daging tu untuk bahan tambahan. Daging tetel biar dalam kuah.
Itu sahaja resepi untuk hari ini. Nanti kalau aku rajin aku tulis lagi resepi2 special aku.
Friday, September 15, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment